+45 44 99 41 41

Viskosetæpper

Her på siden bliver du klogere på hvad et viskosetæppe er, hvordan man bedst plejer sit viskosetæppe så det er pænt i mange år, hvordan visksoetæpper bedst vaskes og meget mere.

Hvad er et viskosetæppe?

Et viskosetæppe er et tæppe, som er lavet af det semisyntetiske materiale viskose. Viskosetæpper er karakteriseret ved at have et silkeagtigt, changerende udtryk. De seneste fem-syv år er viskosetæpper blevet uhyrligt populære og ligger nu i mange danske hjem.

Viskose er en af de tre typer rayon og er dermed i familie med modal og lyocell. Viskose bliver kunstigt fremstillet af cellulosefibre, som er hovedbestandelen i plantecellevægge. Cellulosen bliver behandlet med kemikalier for at lave en fiber, der efterligner kvaliteterne af naturlige fibre, såsom silke og bomuld.

Nogle af de almindelige træer og planter, hvorfra viskose rayon bliver udledt:

  • Bøg
  • Fyrretræ
  • Gran
  • Hemlock
  • Eukalyptus
  • Bambus
  • Soja
  • Sukkerrør

Hvad med bambus silketæpper?

Bambus silketæpper er også viskosetæpper. Bambus silke er en form for viskose, der er udledt fra bambusplanten.

Viskose rød
Viskose tæppe

Guide til pletter på viskosetæpper

Ved væskespild:

Hvis du spilder væske (f.eks. kaffe, te, vin eller andre væsker) på dit viskosetæppe, skal du DUPPE/SUGE det spildte op med f.eks. et bomuldsviskestykke eller tilsvarende.

Det er vigtigt, at du IKKE børster og skurrer i tæppet på pletten – det vil få viskosefibrene til at klumpe sammen.

Du kan fortynde pletten med vand og duppe så meget af den fortyndede plet op som muligt.

Stryg derefter hånden hen over luven/tæppet så at det fugtige område tørrer op med luven i samme retning som den resten af tæppet.

Hvis der, når pletten er tør, forsat er en skjold efter pletten, skal tæppet til professionel fladvask, for at der kan gøres mere.

Ved olie- og fedtbaserede pletter:

Pletter efter mad og andre fedtbaserede pletter kan forsøges fjernet med rensebenzin. Rensebenzin virker IKKE i forhold til kaffe, te, rødvin og andre væsker.

Denne vejledning er udarbejdet af Møbel- og Tæpperenseriet. NB! Vi tager forbehold for at denne guide er vejledende, og vi kan derfor ikke garantere, at alle pletter og skjolder vil forsvinde eller forbedres ved brug af denne guide.

Professionel fladvask viskosetæpper

Viskosetæpper kan fladvaskes professionelt. Et viskosetæppe bør kun vaskes, hvis pletter eller generelt snavs er meget generende for brugsglæden af tæppet. Ønsker du at få vasket dit viskosetæppe så bestil en professional tæpperens hos MOT.

Det skal du være opmærksom på ved viskosetæpper

Ved vask af viskosetæpper generelt

Sender man sit viskosetæppe til professionel rengøring hos os, laver vi en såkaldt fladvask af tæppet. Det vil sige, at tæppet individuelt bliver vasket, mens det ligger fladt på gulvet. En vandbaseret  rens (altså en vask) er den eneste måde, man kan rengøre tæppet med et tilfredsstillende resultat i forhold til at komme snavs og eventuelle pletter/skjolder til livs.

MEN selvom et viskose tæppe bliver professionelt fladvasket, kan man opleve, at tæppet ændrer en smule karakter efter vasken. Dette kan indebære, at tæppet opleves mindre fluffy/luftigt i luven (dvs. lidt mere stift), og at tæppet fremstår en smule mindre skinnende og med mindre spil i luven. Hvor meget afhænger af viskosens kvalitet og alderen på tæppet. Tæppet vil dog fremstå pænt efter en professionel fladvask.

Generelt for viskosetæpper gælder, at de over tid vil miste lidt af sine fluffy og skinnende/changerende egenskaber, der hvor de er udsat for brugspåvirkning.

Forskelle på håndknyttede og håndtuftede viskosetæpper

Der er forskel på håndknyttede (hand looped) og håndtuftede tæpper. Hvor håndknyttede tæpper er 100% lavet i hånden, er håndtuftede tæpper delvist lavet i hånden og delvist af et mekaniseret værktøj. Generelt set er håndknyttede tæpper i bedre kvalitet end håndtuftede tæpper.

Håndknytning er en gammel kunst, der traditionelt har været brugt til at lave ægte orientalske og persiske tæpper. Et håndknyttet tæppe er altså et unikt tæppe, der er vævet helt i hånden på en speciel væv. Denne væveteknik er langsommelig, men sikrer til gengæld et slidstærkt produkt, hvor man  typisk har udvalgt en god viskosekvalitet.

Håndtuftede tæpper kan være ligeså smukke som de håndknyttede, men er konstrueret på en anden måde. På et håndtuftet tæppe er trådene skudt ind med en håndholdt pistol. Derfor er der ikke nogen knuder på bagsiden til at holde tæppet sammen, og man limer i stedet en bagside på. Processen med at lave et håndtuftet tæppe egner sig bedre til masseproduktion, og for at holde omkostningerne nede har man ofte valgt billigere viskosekvalitet end ved de håndknyttede tæpper.

Levetiden på et håndknyttet viskosetæppe er således længere end på et håndtuftet viskosetæppe. Dette skyldes måden tæpperne konstrueret på, og så skyldes det, at man som regel vil have valgt en bedre viskosekvalitet ved de håndknyttede tæpper. Dette har også betydning for tæppevasken; vaskeresultatet af et håndknyttet viskosetæppe vil som regel blive bedre end ved et håndtuftet viskosetæppe.

Ved vask af håndtuftede viskosetæpper specifikt

Som beskrevet i ovenstående afsnit, er håndtuftede viskosetæpper konstrueret på en måde, der gør dem en smule mere følsomme over for brugspåvirkning og vask og rensning af tæppet sammenlignet med håndknyttede viskosetæpper.

Man skal derfor være opmærksom på følgende, hvis man sender sit håndtuftede viskosetæppe til vask:
– Nogle vil opleve, at deres håndtuftede viskosetæppe vil have lidt ujævne/skæve langsider efter vask, hvis man kigger nøje.
– På nogle håndtuftet viskosetæpper kan bagsiden sidde lidt løst, og i det tilfælde kan man risikere at bagsiden krymper lidt i forhold til tæppet, hvilket kan give folder. Dette kan dog let afhjælpes ved at åbne bagsiden op.

Det er imidlertid vigtigt at understrege, at langt de fleste er super tilfredse med vaskeresultatet af deres håndtuftede viskosetæpper. Vi vasker både håndknyttede og håndtuftede viskosetæpper på daglig basis.

Hvad koster det at få vasket et viskosetæppe?

Vi har to forskellige priskategorier for tæpperens. Prisen for vasken afhænger af tæppets type, da nogle tæpper kræver mere forsigtighed og skånsom behandling end andre tæpper. Prisen for vask af viskosetæpper er 275,00 kr./m2. Du kan se vores tæpperens priser her. Dertil tilbyder vi at afhente og levere tæppet på din adresse for en samlet pris på 200,00 kr. 

 

Samarbejdspartnere

Vi samarbejder med Massimo Copenhagen, Linie Design og Rezas Tæpper omkring vask og vedligeholdelse af viskosetæpper.

Kontaktinfo

Ryttermarken 2B, 3520 Farum
+45 44 99 41 41
[email protected]

Åbningstider

Mandag: 7.00 - 17.00
Tirsdag: 7.00 - 17.00
Onsdag: 7.00 - 17.00
Torsdag: 7.00 - 17.00
Fredag: 7.00 - 17.00

Weekend: Lukket

logo MOT hvidt uden tekst

Kontaktinfo

Ryttermarken 2B, 3520 Farum
+45 44 99 41 41
[email protected]

Åbningstider

Mandag: 7.00 - 17.00
Tirsdag: 7.00 - 17.00
Onsdag: 7.00 - 17.00
Torsdag: 7.00 - 17.00
Fredag: 7.00 - 17.00

Weekend: Lukket